Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής στον όγκο;

Το αποτέλεσμα είναι η νέκρωση του όγκου και η διακοπή της αύξησης του μεγέθους του. Σε δεύτερο χρόνο έρχεται η σμίκρυνση του. Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας (response) σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 95%. Οι κακοήθεις όγκοι παρουσιάζουν ταχύτερη ανταπόκριση από τους καλοήθεις, αλλά κι αυξημένες πιθανότητες τοπικής υποτροπής.

Πόσο γρήγορα θα περάσουν τα συμπτώματα, που παρουσιάζω από την νόσο μου, μετά την Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική;

Η ανταπόκριση στην θεραπεία με ύφεση των συμπτωμάτων μπορεί να γίνει σε μερικές μέρες αλλά μπορεί να απαιτηθεί και μεγαλύτερο διάστημα. Εξαρτάται από τον ιστολογικό τύπο της νόσου, τον βαθμό κακοήθειας, το μέγεθος και την έκταση της νόσου, την περιοχή εντόπισης κι άλλους παράγοντες.

Μπορεί να συνδυαστεί Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική με άλλες μορφές θεραπείας;

Βεβαίως και είναι δυνατό να συνδυαστεί διαδοχικά με Χειρουργική εκτομή, Ακτινοθεραπεία, Χημειοθεραπεία και Ανοσοθεραπεία. Σε περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα η ταυτόχρονη συνδυασμένη χορήγηση Ανοσοθεραπείας φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στον τοπικό έλεγχο της νόσου.

Πόσο ακριβής θα είναι η θεραπεία μου και πως εξασφαλίζεται αυτό;

Η ακρίβεια της θεραπείας είναι η μεγαλύτερη δυνατή, λιγότερη από ένα ένα χιλιοστό. Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι ακινητοποίησης και απεικόνισης, τα πιο εξελιγμένα λογισμικά σχεδιασμού (software) και μηχανήματα (hardware) Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής, εξασφαλίζουν την μικρότερη του ενός χιλιοστού ακρίβεια θεραπείας.

Πόσες συνεδρίες Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής θα χρειαστούν για την θεραπεία μου;

Εξ ορισμού η Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική πραγματοποιείται σε μία και μόνο συνεδρία.

Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της βλάβης ή της γειτνίασης με ευαίσθητες δομές (νεύρα), μπορεί να απαιτηθεί η πραγματοποίηση της θεραπείας σε δύο έως πέντε συνεδρίες. Η πραγματοποίηση θεραπείας σε πολλαπλές συνεδρίες (fractionated Stereotactic Radiosurgery – SRS) δεν είναι εφικτή σε όλα τα συστήματα Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής.

Πόση ώρα διαρκεί μία συνεδρία Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής;

Αυτό και πάλι εξαρτάται από την νόσο και το σύστημα Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής που επιλέξατε για θεραπεία. Κατά μέσον όρο μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως και περισσότερο από 2 ώρες.

Θα πονέσω κατά την διάρκεια της θεραπείας;
Η Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική είναι μία μη επεμβατική κι εντελώς ανώδυνη μέθοδος θεραπείας, κι αυτό είναι ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της.

Το μηχάνημα Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής είναι κλειστό σαν τον Μαγνητικό Τομογράφο;

Τα περισσότερα συστήματα που πραγματοποιείται η θεραπεία είναι εντελώς ανοικτά. Αυτό εξαρτάται από το σύστημα Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής που επιλέξατε για θεραπεία.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής;

Σπάνιες, ήπιες και παροδικές είναι οι περισσότερες παρενέργειες, λόγω τις μεγάλης προστασίας των υγιών ιστών από την εξελιγμένη τεχνολογία της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής. Ήπιο άλγος, κόπωση και ζάλη μπορεί να εμφανιστούν. Η χορήγηση μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας σε μία μόνο συνεδρία απαιτεί εξειδικευμένους κι έμπειρους γιατρούς (Ακτινοχειρουργούς) και Ακτινοφυσικούς.

Θα πέσουν τα μαλλιά μου και θα παρουσιάσω «αλωπεκία» ;
Η απάντηση είναι «Όχι» γιατί η χορήγηση της ακτινοβολίας πραγματοποιείται περνώντας από πολλαπλά σημεία του δέρματος, με αποτέλεσμα να προστατεύονται από υψηλές δόσεις τα τριχοθυλάκια. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εμφανιστεί ήπια τριχόπτωση, σε περιορισμένη περιοχή, η οποία αποκαθίσταται σε 3-6 μήνες.

Μετά την θεραπεία θα παραμείνω για νοσηλεία στην κλινική;

Μετά την θεραπεία με Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους, με οδηγίες από τον θεράποντα Ακτινοχειρουργό. Πιθανώς, να τους δοθεί προφυλακτική αποιδηματική αγωγή.

Τι θα πρέπει να προσέξω μετά την θεραπεία;

Ισχύουν οι περιορισμοί για τους οποίους σας έχει ήδη ενημερώσει ο θεράπων γιατρός σας π.χ. αν η εντόπιση της νόσου σας είναι στον εγκέφαλο αποφύγετε την καταπόνηση, την άρση βάρους, την χρήση αιχμηρών αντικειμένων κλπ. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ενημερώστε τον θεράποντα γιατρό και τον Ακτινοχειρουργό σας.

Σε περίπτωση υποτροπής, μπορώ να επαναλάβω την θεραπεία;

Φυσικά και μπορείτε. Η ακτινοβόληση με την Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική είναι τόσο εστιακή που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί, είτε πρόκειται για τοπική υποτροπή (στον ίδιο όγκο), είτε για περιοχική υποτροπή (νέα εστία).